top of page

Yalnış ayakkkabı ayak şişliği yapar mı?


İş yerinde çalışırken işinize uygun olmayan ayakkabı giymek, ayağınızı çok sıkan aşırı yüksek topuklu yada topuksuz düz ayakkabı giymek; ayak ağrısı ve şişmesine yol açan ve sonrasında ciddi ayak sağlığı hastalıklarının oluşmasına yol açan sebeplerdendir.

Düz tabanlı ( babet türü) ayakkabılar her nekadar çalışırken uygun ayakkabılar olarak görülsede, bu tür ayakkabılar uzun süre ayakta durma gerektiren işler için kesinlikel önerilmez.Yapılan araştırmalar topuğun ortalama 0.25 inch yüksekte olması gerektiğini göstermiştir.Ayrıca ayakta çalışan kişilerin ayakkabılarının iç kısmının ayak iç arkını ( medial ark ) destekleyecek nitelikte olmalıdır.

Ayrıca ayak numaranıza uygun ayakkabılar almanız gerekir. Ayak parmaklarınızı çok sıkan ve ayak numaranıza göre küçük ayakkabılar giymek ayaklarınızda şişme ağrı dışında uzun dönemde ayakta parmaklarda şekil bozuklukları ve nasır gibi çok sayıda ayak sağlığını bozan hastalıklara yol açabilir.

Yüksek topuklu ayakkabılar giymek ayakkaslarının sürekli kasılı şekilde kalması nedeniyel kram ve bacak ağrısı , duruşun bozulması nedeniyle bel kısmına aşırı yük binmesi nedeniyle bel ağrısı, parmak ön arkına aşırı yük binmesi nedeniyle tabanda nasırlaşma , sinir bezesi ( morton nöroma ) , baş parmakta eğilme ( halluks valgus) ve parmaklarda eğrilmelere neden olur ( çekiç parmak )

Bu yüzden ayak sağlığımız için ve ayak şişmelerini engellemek için mutlaka ayağımıza ve işimize uygun ayakkabı giyilmelidir.i

bottom of page